Ξενάγηση στο Όρος Κυλλήνη - Ζήρεια: Χιονοδρομικό Αθλητικό Κέντρο, Αξιοθέατα Ιστορία, Διαμονή Δραστηριότητες κ.α! Ότι πρέπει να ξέρετε για το Όρος Κυλλήνη - Ζήρεια!


Καλώς ήρθατε στην σελίδα μας Trikala Korinthias σχετικά με το όρος Κυλλήνη – Ζήρεια!

Πως θα φθάσετε στη Ζήρεια

Από Αθήνα ακολουθήστε την εθνική οδό προς Πάτρα μέχρι το Ξυλόκαστρο. Εκεί αφήνετε την εθνική οδό και ακολουθείτε την πινακίδα προς Τρίκαλα.

Αντίστοιχα από Πάτρα, απλά στρίψτε δεξιά στην έξοδο του Ξυλοκάστρου και ακολουθήστε ευθεία τον δρόμο προς Τρίκαλα.

Μετά τα Άνω Τρίκαλα ακολουθήστε το δρόμο, ο οποίος μέσα από πεύκα και έλατα ανεβαίνει στο βουνό. Ο δρόμος είναι ασφάλτινος και μένει ανοιχτός και το χειμώνα με συχνές εκχιονίσεις.


 

Όρος Κυλλήνη – Ζήρεια Χιονοδρομικό Αθλητικό Κέντρο στα Τρίκαλα Κορινθίας

τρικαλα κορινθιασ αξιοθεατα χιονοδρομικο αθλητικο κεντρο ζηρειαΦορέστε τα χιονοπέδιλά σας και απολαύστε την κατάβαση! Από το 2007 σημείο αναφοράς στις ορεινές δραστηριότητες του Νομού αποτελεί το Αθλητικό Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας.

Διαθέτει μια baby lift πίστα ύψους 100μ με ειδικό εκπαιδευτή για τους μικρούς φίλους του ski και για τους μεγαλύτερους υπάρχει μια εξαιρετική πίστα 700μ η οποία εξυπηρετείται από platter lift (συρόμενο αναβατήρα πιατάκι).

Από το χιονοδρομικό μπορείτε να ενοικιάσετε snow mobiles ή τα ATV ή να κάνετε σκι αντοχής (cross country- δηλαδή μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές πεζοπορία με ελαφριά πέδιλα) στο οροπέδιο της Ζήρειας. Ακόμα μπορείτε να ενοικιάσετε όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφάλεια σας.

Αν δεν θέλετε να κάνετε ski ή επιθυμείτε να χαλαρώσετε μετά τις δραστηριότητες σας, υπάρχει το ξύλινο σαλέ που προσφέρει την φιλοξενία του κάθε ημέρα της εβδομάδας για να απολέσετε τον καφέ σας ή το ποτό σας ή ακόμη και να δοκιμάσετε κάποιο κρύο πιάτο, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα από το Οροπέδιο.

Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται από τον επαρχιακό δρόμο και βρίσκετε 10χλμ από τα Άνω Τρίκαλα. Δείτε την ιστοσελίδα του αθλητικού κέντρου Ζήρεια στο PameZiria.gr!


Video: Βόλτα με πολύ Χιόνι στο Όρος Ζήρεια!

Κατευθυνόμαστε από το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας προς την τοποθεσία Σκαφιδιά με την ομάδα του www.jeeping.eu


 

Αξιοθέατο στα Τρίκαλα Κορινθίας – Λίμνη Δασίου

λιμνη δασιου ορος ζηρεια - τρικαλα κορινθιασ αξιοθεατα

 

Στους βορειοδυτικούς πρόποδες του όρους Κυλλήνη σε υψόμετρο 1480 μέτρων βρίσκεται η λίμνη Δασίου.

Η λίμνη δημιουργείται ανά εποχές.

Εκεί  αλλά και σε όλη την Ζήρια η χλωρίδα και η πανίδα είναι εντυπωσιακή.

Βελανιδιές, έλατα, μενεξέδες, μανιτάρια, σπάνια λουλούδια και φυτά συμβιώνουν με λαγούς, σπάνια αρπακτικά πουλιά, άγριες αγελάδες, νυφίτσες, άγρια άλογα και αλεπούδες. Βρίσκεται σε απόσταση 10′ απο το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας.

 


 

” Κυλλήνης Δία κάρινα ” (μτφ. Οι θεϊκές κορφές της Κυλλήνης).

Ο Όμηρος στον ύμνο του προς τον Ερμή, δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει το θεϊκό βουνό. Το όρος Κυλλήνη, έχει στενά δεμένη την ιστορία του με το θεό Ερμή, ο οποίος εξάλλου λατρευόταν και στην περιοχή της Ευρωστίνης.  Ο τόπος γέννησης του Θεού Ερμή σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, το «Σπήλαιο του Ερμή» είναι μοναδικό καθώς είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που βρίσκεται σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Αποτελούμενο από θαλάμους, σταλαγμίτες και σταλακτίτες στο εσωτερικό του ο επισκέπτης θα παρατηρήσει ακόμα και κρυστάλλινο νερό που πέφτει σιγά σιγά και δημιουργεί μικρές λίμνες.

Σε αυτό το σπήλαιο της Κυλλήνης, λέει ο ομηρικός ύμνος, που είναι αφιερωμένος στον Αργεϊφόντη, η αρχαία νύμφη, η Μαία, έφερε στον κόσμο τον καρπό του έρωτά της με τον πατέρα των Θεών και των Ανθρώπων, το Δία.

Ο μικρός Ερμής, το πρώτο βράδυ της γέννησής του, δραπέτευσε από το λίκνο του και έφτασε στη Θεσσαλία, όπου έκλεψε τα βόδια του Απόλλωνα. Κατόπιν, φτάνοντας το άλλο πρωί στην Κυλλήνη, θέλησε να περιηγηθεί στη γύρω περιοχή κι έτσι έφτασε στο τραπεζοειδές όρος που βρίσκεται δυτικότερα, πάνω από την σημερινή περιοχή της Ευρωστίνης. Εκεί ανακάλυψε μια χελώνα.

Φωτογραφία από την μεγάλη Ζήρεια Χρησιμοποιώντας το καβούκι της και τα νεύρα από ένα βόδι, έφτιαξε μία λύρα, το πρώτο κατά το μύθο μουσικό όργανο που κατασκευάστηκε στον κόσμο. Αυτή η λύρα του φάνηκε χρήσιμη αργότερα, γιατί την πρόσφερε αργότερα στον θεό Απόλλωνα ο οποίος έφτασε οργισμένος στην Κυλλήνη, αναζητώντας το κοπάδι του, προκειμένου να τον εξευμενίσει.

Ο Φοίβος, μαγεμένος από την ανακάλυψη της μελωδίας που παρήγαγε, ξέχασε το θυμό του και έφυγε ευχαριστημένος.

Η Ζήρεια, είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, η ονομασία του οποίου πιθανόν να προέρχεται από τη σλάβικη λέξη ζήρι που σημαίνει βελανίδι.

Η Ζήρεια είναι ένα από τα ελάχιστα βουνά της Ελλάδας που έχει τόσες κορυφές άνω των 2000 μέτρων, εκ των οποίων η ψηλότερη, εν ονόματι «Ψηλή Κορφή», φτάνει τα 2.374 μ.

Στις παρυφές του όρους εκτείνεται ένα σύμπλεγμα γραφικών οικισμών, ιστορικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, που απέχουν από 120χλμ έως 160 χλμ από την Αθήνα.

Απέραντα παρθένα δάση καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του όρους Ζήρεια!

Μαύρη Πεύκη (Pinus Nigra) και Κεφαλληνιακή Ελάτη (Abies Cephalonica) κυριαρχούν και δημιουργούν ένα καταπράσινο τοπίο.

Τίποτα δεν θυμίζει πως η περιοχή βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα.

Φωτογραφία από την μικρή Ζήρεια Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να ξεδιψάσει από το πεντακάθαρο, κρυστάλλινο νερό που αναβλύζει από τις πολυάριθμες πηγές και βρύσες που βρίσκονται στην περιοχή.

Στην Μεγάλη Ζήρεια ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την λίμνη Δασίου, η οποία αποτελεί μια λίμνη που γεμίζει τον Χειμώνα και το Καλοκαίρι στερεύει.
Το «οροπέδιο» χάρη και στο οποίο συγκεντρώνονται τα νερά ώστε να δημιουργηθεί η Λίμνη Δασίου, είναι μια καταπληκτική περιοχή από την οποία υπάρχει υπέροχη θέα.
Στη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα υπάρχει και το Α΄ καταφύγιο. Καταφύγιο επίσης υπάρχει και σε υψόμετρο 1700 περίπου μέτρων στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς της Μεγάλης Ζήρειας.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης πολλά μοναστήρια, όπως το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Βλασίου ή το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Φενεό και πολυάριθμα ξωκλήσια, τα οποία βρίσκονται ακόμα και σε περιοχές που δεν είναι εύκολα προβάσιμες στους επισκέπτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Μάννα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φυσικό σύνορο μεταξύ Μεγάλης και Μικρής Ζήρειας είναι η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας με τον ποταμό Σύθα να την διασχίζει για να καταλήξει στο Ξυλόκαστρο! Η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας μαζί με της κορυφές της Ζήρειας είναι προστατευόμενες περιοχές από την συνθήκη Natura 2000 με τον κωδικό GR2530001 καθώς είναι περιοχές που χαρακτηρίζονται από πλούσια φυσική χλωρίδα και πανίδα, ξεχωριστής και μοναδικής ομορφιάς!

Έλατα, βελανιδιές, πεύκα φτελιές, σφένδαμοι, κέδροι, πλατάνια, ίταμοι, αγραπιδιές, καστανιές, κυπαρίσσια, αγριοκορομηλιές, αγριοκερασιές και καρυδιές συνθέτουν ένα περιβάλλον μοναδικού κάλλους, προσφέροντας στον περιηγητή στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Μεγάλη Ζήρεια

Η Μεγάλη Ζήρεια ή Τρικαλίτικη ή Τρικαλινή έχει ως ψηλότερη κορυφή το “Σημείο” ή όπως αλλιώς ονομάζεται, την “Ψηλή κορυφή” και αγγίζει τα 2.374 μέτρα!
5 κορυφές της ξεπερνάνε τα 2000 μέτρα!

Στις ανατολικές παρυφές βρίσκονται τα Τρικαλοχώρια (Κάτω, Μεσαία και Άνω Τρίκαλα), Ρέθι, Δενδρό, Πελλήνη, Γελίνη.

Μικρή Ζήρεια

Η Μικρή Ζήρεια ή Μαρκασιώτικη έχει ως ψηλότερη κορυφή το “Χιόνι” το οποίο αγγίζει τα 2.127 μέτρα.

3 κορυφές της Μικρής Ζήρειας ξεπερνάνε τα 2.000 μέτρα!

Στις παρυφές της βρίσκονται τα χωριά Μάννα (Μάρκασι), Κεφαλάρι, Κυλλήνη, Στυμφαλία και Δροσοπηγή!

Πηγή: immenseblue.gr και Δήμος Ξυλοκάστρου